Po 13. měsících bude mít vláda konečně plán na rozvolňování v kultuře? 7. 5. 2021

Po bolestivém a intenzivním maratonu jednání jsme se s ministerstvem zdravotnictví dostali konečně po 14 dnech ke konkrétním výsledkům! Po vzájemné domluvě začne 17. května rozvolňování kulturních představení s alespoň trochu přijatelnými kapacitami návštěvnosti.  Zatím se neobejdeme bez testů, prokázání prodělaného onemocnění nebo očkování, možná i se zakrytím dýchacích cest.

Vláda by měla na pondělním jednání schválit konkrétní čísla, na kterých jsme se domluvili.  Věříme, že se tak stane.  

A jak by to mělo být?  Venkovní kulturní akce s účastí až 700 sedících diváků a vnitřní akce s účastí až 400 diváků a v týdnu od 24. 5. se pak tato kapacita navýší na 1000 venku a 500 uvnitř vždy při kapacitě 50 %. Podrobně snad v pondělí.

Za Českou obec hudební materiály připravovali a schůzek se účastnili Marek Vohralík (FESTAS), Jana Heřmánková (T Servis), Alexandr Smutný (Soundsgate), Petr Kush Blažek (MMF-CZ), Jakub Nový (Svaz autorů a interpretů), díky mediálnimu tlaku Pavla Šporcla se povedlo jednání znovu rozhýbat.  Velkou zásluhu na jednáních a hledání konsensu přinesli za divadla Jakub Vedral (ITI) a Jan Burian (Národní divadlo). Děkujeme! Naše návrhy podporovali také zástupci MK ČR, MPO a MF.

Že by po více než roce útlaku naší branže začalo svítat na konci tunelu? Že by úředníci, kteří dosud přehazovali odpovědnost z jednoho ministerstva na druhé, začali řešit plány pro rozvolnění? Nepřijde vám zvláštní, že se ministr chlubí nadějí na plán teprve po 13 měsícich?

Přidejte se k ČOH.
Do České obce hudební se mohou přidat asociace a subjekty, které zastupují profese působící v hudebním sektoru napříč žánry nebo segmenty. Pokud dosud v daném oboru neexistují asociace, umožňujeme dočasné přidružené členství i jednotlivým subjektům do doby, než svou profesní organizaci založí.
Registrovat